
A szörphöz: 15-20 bodzavirág (eső után egy nappal, lehetőleg olyan helyről, mely minél kevésbé poros, szennyezett), 6 liter víz, 2 kg cukor, 1,5 dkg borkősav vagy citromsav (patikában vagy boltban kapható a fűszereknél)
1. A 6 liter vizet a 2 kg cukorral felforralom. Ha a lé kihült, hozzáteszem a borkősavat.
2. A virágokat 3-4 napig állni hagyom az így elkészített lében.(Áztatás előtt a virágokat, ha feltétlenül nem szükséges, ne mossuk meg, mert úgy a virágport is lemossuk róluk, és a szörp a koszt úgyis "kiforrja".)
3. A negyedik napon leszűröm a lét, és üvegekbe öntöm.
Az így elkészített szörp állítólag egész télen eláll (hisz a borkősav nemcsak savanykás ízt ad, hanem tartósít is), de nekem még soha nem sikerült akkora adagot legyártanom, hogy megérje az augusztust...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése