PÓRUL JÁRT KRUMPLILEVES


Amerikai írótól olvasok egy könyvet a francia gasztronómiáról és vidéki életről. Érdekessége, hogy az író sokszor gyerekszemmel csodálkozik rá olyan dolgokra, melyek egy Európában nevelkedett embernek már fel sem tűnnek. Ja, a könyv címe, ha esetleg valaki el szeretné olvasni: Versenyben Provance-szal, írta Michael S. Sanders, és persze mint minden, ami Amerikából jön, ez a könyv is "Bestseller".
A könyvben a szerző említi a póréhagymás krumplilevest, recept nélkül. Két napja azon gondolkodom, milyen is lehet az. Ma egészen odáig jutottam a merengésben, hogy fantáziából kipróbálom, hiszen krumpli is van itthon, meg póréhagyma is. Az eredmény egészen jó lett, "felveszem az étlapomra".

Hozzávalók: 1 szál póréhagyma, 5 közepes krumpli, oliva olaj, só, őrölt bors, őrölt rozmaring, 1 szál rozmaring a díszítéshez.

Elkészítés: a pórét apróra szelem, és olajon üvegesre pirítom. A krumplit megpucolom, apró kockákra szelem, és a hagymához adom. Felöntöm vízzel annyira, hogy épp ellepje. Sózom, borsozom, egy csipet rozmaringgal ízesítem. Puhára főzöm. Ha megfőtt, mixerrel összepépelem. Tálaláskor 1 szál rozmaringgal díszítem.

Hogy Sanders úr, vagy a franciák mit szólnának hozzá, azt nem tudom, de a leves nálunk sikert aratott. :-)

Nincsenek megjegyzések: