"Szarlotka" - a lengyel almáspite

Tészta:  
  • 33 dkg liszt, 12 dkg cukor, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió, csipet só. A száraz hozzávalókat egy keverőtálban alaposan összekeverem. 
  • Egy másik tálban összekeverek 1 tojássárgát, 1/2 dl tejfölt, 1/2 dl tejet, egy evőkanál olvasztott vajat. 
  • A száraz és nedves masszát jól összegyúrjuk és egy fóliába tekerve 1 órát pihentetjük a hűtőben. 
Töltelék: 
  • 4-5 idared almát megpucolunk, apró kockákra szelünk és egy serpenyőbe tesszük. Megszórjuk 1 vaníliás cukorral, 6 dkg kristálycukorral, 1 csipet őrölt szegfűszeggel, 1/2 teáskanál szerecsendióval és egy fél citrom reszelt héjával. Kicsit pirítjuk a serpenyőben a fűszerekkel és a cukorral. 
Összedobjuk és sütjük:
  • A tésztát a hűtőből kivéve két részre osztjuk és kisodorjuk újjnyi vastagra. Zsírozott lisztezett tepsiben, vagy kerek szilikon formába fektetjük az egyik lapot, rá  a töltelék, majd a másik lapot. 190 fokra előmelegített sütőben szép barnára sütjük kb. 40 perc alatt. Vanília fagyival isteni. 

Nincsenek megjegyzések: