Hozzávalók: fél kg liszt, 3 tojás sárgája, 150g cukor, 150g vaj, csipet só, 2 dl tej, 5g élesztő (1 zacskó szárított), kakaópor, vaníliás cukor, olvasztott vaj a fröcsköléshez, szilikon kuglófforma.
A tej egy részét kicsit megmelegítem, majd a langyos tejben felfuttatom az élesztőt egy kiskanál cukorral. A lisztet gyúrótálba (amiben könnyen lehet gyúrni) teszem, hozzáadom a cukrot, tojássárgákat, apróra vágott lágy vajat, csipet sót, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Összegyúrom, jól kidolgozom a tésztát, majd konyharuhával letakarva pihentetem/kelesztem szobahőmérsékleten két és fél órát.
Ha szépen megkelt, kisodrom ovális alakúra. (Épp olyan hosszúra, hogy ha majd összetekerem, akkor koszorúba hajtva beleférjen körbe a kuglófformába.) A kisodort tészta tetejét megkenem olvasztott vajjal, meghintem kakaóporral majd 1 zacskó vaníliás cukorral. Feltekerem hosszú kígyó formára és mint egy koszorút, körbe fejtetem a kuglóf formában. Újra pihentetem/kelesztem még 45 percig. Közben begyújtom a sütőt és 220 fokra előmelegítem. 5 percig sütöm a kuglófot 220 fokon, majd visszaveszem a sütőt 180 fokra és folytatom a sütést még 35 percig. (Összesen 40 percet kell sütni.). Akkor jó, ha hústűvel megszúrva a belseje már nem ragad.
Múltkor "elrontottam" a tészta összeállítását, és véletlen beletettem a tojásfehérjéket is. Aztán meg csodálkoztam rajta, hogy nem áll össze a tészta, folyton lisztet kell hozzá még tennem gyúrás közben. Végül annyit tettem, hogy az állaga épp gyúrható volt, elvált szépen a gyúrótáltól, nem ragadt le gyúrás közben.
Az eredmény egy hatalmas kuglóf lett, megrepedt és szinte kimászott a formából. Az állaga pedig sokkal "foszlósabb" lett, az íze szerintem még finomabb is :-) Egy kép a tojásfehérjés receptváltozatról:
Múltkor "elrontottam" a tészta összeállítását, és véletlen beletettem a tojásfehérjéket is. Aztán meg csodálkoztam rajta, hogy nem áll össze a tészta, folyton lisztet kell hozzá még tennem gyúrás közben. Végül annyit tettem, hogy az állaga épp gyúrható volt, elvált szépen a gyúrótáltól, nem ragadt le gyúrás közben.
Az eredmény egy hatalmas kuglóf lett, megrepedt és szinte kimászott a formából. Az állaga pedig sokkal "foszlósabb" lett, az íze szerintem még finomabb is :-) Egy kép a tojásfehérjés receptváltozatról:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése