Nagyon izgatott vagyok: a kuktámban szürcsög életem első kocsonyája. Olyan ez, mint valami beavatási szertartás a "háziasszonyságba".
Jajj, ugye nem fog felrobbanni a kukta???
Egyszer már majdnem főztem kocsonyát...Alaszkában. Ez nem vicc: életem egy évét töltöttem ott cserediákként egy nagyon kedves családnál. Szerettem volna őket elkápráztatni a magyar konyha remekeivel, de amikor elmagyaráztam mire készülök, és milyen hozzávalók is kellenek (disznó lába, bőre, füle, orra, farkincája...) akkor viszolyogva megállapították, hogy a kutyakaja boltba kellene mennünk ezeket beszerezni....így hát elmaradt az én alaszkai beavatásom a kocsonya világába.
Most itt az alkalom: hideg is van, kukta is, kutyabolt helyett is akad húsbolt a közelben, melynek vezetője párom jó ismerőse. Odatelefonáltunk, mire mentünk, a füstölthús illatával telt boltban már összekészítve várt minket a kocsonyának való: a 2 kis köröm szépen feldarabolva, és a disznóbőr, melyhez még egy kisebb csülköt választottunk és egy kis disznócombot, hogy némi hús is legyen benne...
Vicces. Gyerekkoromban mindig megmosolyogtuk az egyik ismerősünket, aki folyton azt hangoztatta, hogy minden valamire való embernek van hentese. Nos jelentem, a harmincadik életévemet elérve ebből a szempontból a mai szent napon "valamire való" lettem :-) De vissza a receptre, mi is került a kuktába:
Hozzávalók:
2 disznóköröm
1 kis csülök fele
disznóbőr
4-5 sárgarépa
1 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
só, bors, babérlevél
A húsokat és bőrt jól megmosom, kuktába teszem annyi vízzel, hogy ellepje. Jól felforralom a vizet, és a keletkező habot lemerem. Ezután beleteszem az újjnyi nagyságúra szelt répát, egész vöröshagymát, fokhagymát, borsozom, enyhén sózom, babérlevelet teszek rá. Lezárom a kuktát. Először nagy lángon hagyom forrni, majd lezárom takarékra, és kb. 1-1,5 órát a kuktában takarékon főzöm.
Fontos!!! A kuktában a víz ellepje a benne levő húst és zöldségeket, de ne legyen magasabb a vízszint a kukta 3/4 részénél!
Ha megfőtt - no, itt még nem tartok- papírtörlővel leitatom a felszínéről a felesleges zsírt. A hústokat kipecázom, kicsontozom, és a répákkal együtt csinosan elrendezem a tálakban. A levet merőkanállal teaszűrőn keresztül rámerem. A tálak a hidegben a teraszon éjszakáznak. Hm!!!Nem mondom hogy egészséges, de rettentően finom. Nem múlhat el tél nélküle. :-)
Jajj, ugye nem fog felrobbanni a kukta???
Egyszer már majdnem főztem kocsonyát...Alaszkában. Ez nem vicc: életem egy évét töltöttem ott cserediákként egy nagyon kedves családnál. Szerettem volna őket elkápráztatni a magyar konyha remekeivel, de amikor elmagyaráztam mire készülök, és milyen hozzávalók is kellenek (disznó lába, bőre, füle, orra, farkincája...) akkor viszolyogva megállapították, hogy a kutyakaja boltba kellene mennünk ezeket beszerezni....így hát elmaradt az én alaszkai beavatásom a kocsonya világába.
Most itt az alkalom: hideg is van, kukta is, kutyabolt helyett is akad húsbolt a közelben, melynek vezetője párom jó ismerőse. Odatelefonáltunk, mire mentünk, a füstölthús illatával telt boltban már összekészítve várt minket a kocsonyának való: a 2 kis köröm szépen feldarabolva, és a disznóbőr, melyhez még egy kisebb csülköt választottunk és egy kis disznócombot, hogy némi hús is legyen benne...
Vicces. Gyerekkoromban mindig megmosolyogtuk az egyik ismerősünket, aki folyton azt hangoztatta, hogy minden valamire való embernek van hentese. Nos jelentem, a harmincadik életévemet elérve ebből a szempontból a mai szent napon "valamire való" lettem :-) De vissza a receptre, mi is került a kuktába:
Hozzávalók:
2 disznóköröm
1 kis csülök fele
disznóbőr
4-5 sárgarépa
1 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
só, bors, babérlevél
A húsokat és bőrt jól megmosom, kuktába teszem annyi vízzel, hogy ellepje. Jól felforralom a vizet, és a keletkező habot lemerem. Ezután beleteszem az újjnyi nagyságúra szelt répát, egész vöröshagymát, fokhagymát, borsozom, enyhén sózom, babérlevelet teszek rá. Lezárom a kuktát. Először nagy lángon hagyom forrni, majd lezárom takarékra, és kb. 1-1,5 órát a kuktában takarékon főzöm.
Fontos!!! A kuktában a víz ellepje a benne levő húst és zöldségeket, de ne legyen magasabb a vízszint a kukta 3/4 részénél!
Ha megfőtt - no, itt még nem tartok- papírtörlővel leitatom a felszínéről a felesleges zsírt. A hústokat kipecázom, kicsontozom, és a répákkal együtt csinosan elrendezem a tálakban. A levet merőkanállal teaszűrőn keresztül rámerem. A tálak a hidegben a teraszon éjszakáznak. Hm!!!Nem mondom hogy egészséges, de rettentően finom. Nem múlhat el tél nélküle. :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése