Hozzávalók: 20 dkg búzaliszt, 10 dkg rozsliszt, 1 teáskanál só, 7 g élesztő, 1 teáskanál cukor, 0,6 dl olivaolaj, 1 dl víz, 1 jó marék magozott olivabogyó.
1. Az élesztőt a cukros, langyos vízben megfuttatjuk. A liszteket a sóval elkeverjük. Az élesztős vizet, az olivaolajat a sós liszthez adjuk, és kemény, sima tésztává gyúrjuk. Letakarva 1 órát pihentetjük.
2. Egy tepsit kikenünk olivaolajjal. A tésztát jól átgyúrjuk, és lisztezett deszkán egy kb. 20 cm átmérőjű kerek lepénnyé nyújtjuk. A tetejére hosszában félbe vágott olajbogyókat helyezünk (ügyelve a mintázatra, hogy cikkesen könnyen szelhető legyen, ha kisül a tészta...). A sodrófánkkal a tetejét a bogyókkal együtt még meglapítjuk, hogy a bogyók jól belenyomódjanak a tésztába. A tetejét olivaolajjal megkenjük, majd a sütőlapra helyezzük, és 15 percig állni hagyjuk.
3. A 240 fokra előmelegített sütőben a tésztát 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Melegen tálaljuk, hiszen akkor a legjobb. De ideális kenyér helyett, 1-2 napig eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése