DIÓS CSIGABIGA

1.Tésztához: 380 g liszt, 40 g vaj, 65 g cukor, 2 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 tojás sárgája, 1 vanilincukor. A langyos, vaniliás tejben az élesztőt megfuttatjuk. A lisztet, cukrot keverőtálban összekeverjük, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgát és az élesztőt. A tésztát pihentetjük.
2.Töltelékhez: 150 g darált dió, 150 g mazsola, 40 g vaj, 30 g cukor. Kézzel belemorzsoljuk diós cukorba a vajat. Gyúrható állagú masszát kapunk. A mazsolát közben langyos vízbe áztatjuk.
3. A tésztát kisodorjuk téglalap alakúra (36x25 cm). A diós masszát egyenletesen rámorzsoljuk, majd megszórjuk lecsöpögtetett mazsolával a tetejét. A téglalap hosszabb oldaláról indulva feltekerjük a tésztát, majd az így kapott "tésztarudat" éles késsel 12 egyenlő szeletre vágjuk. Egy 25 cm átmérőjű kerek tortasütő formát kivajazunk, majd a 12 csigával kibéleljük. A tetejét egy tojással megkenjük, és ízlés szerint meghintjük cukorral. (Ne ijedjünk meg, a csigák közt kb. 1 cm hely marad, de ahogy sül a süti még kel, így a végére teljesen kitölti a réseket. Fontos még, hogy tényleg csak csigák tetejét kenjük meg, és ne az oldalukat, mert így lesznek könnyedén szétválaszhatóak.)
4. 180 fokon kb. 45 percig sütjük. Akár a karácsonyi beiglit is helyettesítheti...töltelékként lehet készíteni mákosat, fahéjasat is. Ezt már mindenki fantáziájára bízom.

Mivel ehhez a recepthez a sodrófa elengedhetetlen kellék, és nekem nincs ilyen konyhai célszerszámom, a hasonló élethelyzetbe keveredett kedves olvasóimnak ajánlom a mézbort. Egyenes, henger alakú üvegben árulják....az üveget a sterilizálás kedvéért vonjuk be folpack-al, és máris kész a sodrófa! Nekem, és szorgos kis kuktámnak duplán bevált...

Nincsenek megjegyzések: