BODZASZÖRP

A manapság inkább árokparton felfedezhető, nehezen megközelíthető bodzabokor régen igen előkelő helyet foglalt el a kertben. A néphiedelem úgy tartotta ugyanis, hogy a kert végébe ültetett bodzabokor elűzi a veszedelmet. Hogy pontosam mit értettek veszedelem alatt, azt nem tudom, de az biztos, hogy magas C vitamin tartalma miatt ez a növény erősíti immunrendszerünket, kitűnő ellenszere megfázásnak, köhögésnek, illata isteni, így jót tesz testnek, léleknek egyaránt.

A szörphöz: 15-20 bodzavirág (eső után egy nappal, lehetőleg olyan helyről, mely minél kevésbé poros, szennyezett), 6 liter víz, 2 kg cukor, 1,5 dkg borkősav vagy citromsav (patikában vagy boltban kapható a fűszereknél)

1. A 6 liter vizet a 2 kg cukorral felforralom. Ha a lé kihült, hozzáteszem a borkősavat.
2. A virágokat 3-4 napig állni hagyom az így elkészített lében.(Áztatás előtt a virágokat, ha feltétlenül nem szükséges, ne mossuk meg, mert úgy a virágport is lemossuk róluk, és a szörp a koszt úgyis "kiforrja".)
3. A negyedik napon leszűröm a lét, és üvegekbe öntöm.
Az így elkészített szörp állítólag egész télen eláll (hisz a borkősav nemcsak savanykás ízt ad, hanem tartósít is), de nekem még soha nem sikerült akkora adagot legyártanom, hogy megérje az augusztust...

Nincsenek megjegyzések: