ALMÁS PITE

Hozzávalók:

25 dkg liszt
5 dkg cukor
15 dkg vaj
1/2 merőkanál tej
1 dkg élesztő
1 tojás
kicsit több, mint 1 kg alma
fahéj, 2-3 zacskó vaniliáscukor
1 marék zsemlemorzsa
fél citrom reszelt héja és leve

Tészta:
Egy keverőtálban a lisztet, cukrot összekeverem és kézzel belemorzsolom a vajat. Hozzá adom a langyos tejben megfuttatott élesztőt, és a tojás sárgáját. Kézzel gyurma állagú masszává komponálom, ha híg, kis lisztet teszek még hozzá. A tésztát elfelezem, és sodrófával kinyújtom a két darabot 3-4 mm vastagra.

Töltelék:
Az almát megpucolom, lereszelem, levét kicsit kinyomkodom. Ehhez jön a fahéj, a vanilincukor, citromhéj, és citromlé.

A tepsit kivajazom. Egy kinyújtott tésztalapot fektetek bele. (Trükk: csavarjuk fel a tésztalapot a sodrófára, és lassan a fáról lehengergetve tegyük bele a tepsibe, így nem szakad el). Picit beszórom morzsával a tészta tetejét (ez beszívja majd az alma levét). Ráteszem egyenletesen a tölteléket, majd tésztalappal zárom a csodát. A tészta tetejét megkenem a tojás fehérjével (ennek mennyisége növelhető egy kis tejjel). Tetejét villával megszúrkodom (utat adok a képződő gőznek, így az nem púpozza fel össze vissza a süti tetejét). (Fontos! Előbb tojásozzuk a süti tetejét, aztán szúrkodjuk! Fordítva nem jó, mert a tojásfehérje eltömné a lukakat!)

Nem túl forró (180-200 C) sütőben sütögetjük, míg a teteje meg nem pirul, és a lakást be nem lengi a finom illat. Ha kész, a tepsiben kicsit hülni hagyjuk, majd felszeleteljük, és a szeleteket egyenként kis lapátkával szedjük tányérra.

Nincsenek megjegyzések: