LECSÓ TÉLIRE

Ahogy nálunk a családban ez generációk óta készül...

Hozzávalók:

1/4 kg disznózsír
Első hallásra ijesztő lehet ennyi disznózsír, de kell az, mert ha üvegbe töltjük a lecsót, a zsír feljön az üveg tetejére, és légmentesen zárja le azt.... Így nem kell tartósítószer! :-)
1/2 kg érett paradicsom
4 kg paprika (Legyen benne pár pirosabb is, ez szép színt ad!)
2-3 vöröshagyma
só gondoló formán (Ezt a konyhai mértékegységet anyai nagymamámtól tanultam.)

Paprikát megtisztítjuk, felkockázzuk. Paradicsomokat megmossuk, szűrőbe tesszük és forrásban levő vízzel nyakon öntjük. Ettől felpuhul, és könnyű hámozni. Hámozás után durva kockákra szeljük. Hagymát felaprítjuk és a disznózsírban üvegesre pirítjuk. A paprikát, paradicsomot hozzáadjuk, sózzuk ízlés szerint. Fedő alatt "izzasztjuk". Víz nem kell bele, mert sok levet fog engedni. Forrásig melegítjük, majd főzzük még addig, míg érzésre olyan jó nem lesz. (Kóstolgassuk közben, csak a nyelvünkre vigyázzunk, mert forró!)

A kész lecsót forró vízben elmosott üvegekbe merjük. Egy villával kipiszkáljuk a buborékokat, hogy légmentesen legyen a lecsó az üvegben. Míg meleg, egy kis darab folpack-ot teszünk a tetejére, majd szorosan lezárjuk az üveg tetejét. Egy éjszakát meleg dunsztba tesszük az üvegeket. (Meleg dunszt: egy ládába pokrócot teszünk, arra újságpapírt. Ebbe tesszük az üvegeket, majd befedjük őket újsággal, és a pléd kilógó csücskeivel. Vagyis jól bebugyoláljuk az egészet, és ott hagyjuk kihűlni.)

Az így készült lecsó egész évben hűvös helyen eláll. Fogyasztáskor a megalvadt zsírt a tetejéről le lehet szedni, ha valakit zavar. Bár, szerintem sokkal egészségesebb, mint a tartósítószerek zöme... A fenn említett mennyiségből kb. 6 kicsi, 3dl-es üveget tudunk megtölteni.

Télen szuper reggeli tojással összesütve........hólapátolás előtt ;-)

1 megjegyzés:

Nóra írta...

próba megjegyzés 2